Berlin - Berlin

 

Topbilledet er af den store udendørs biograf i Friedrich Strasse

 

RomanceBerlin er blevet et populært rejsemål for danskerne. Det er ikke underligt, for byen, der ligger bekvemt tæt på Danmark, er en ægte kosmopol med storbyens puls og alverdens tilbud, hvad enten du er til kunst, musik, shopping, sport eller noget helt tredie.

Vi vil anbefaler dig at kigge nærmere på www.berlin-guide.dk, som er Danmarks største online-guide til Berlin, hvor du kan finde forskellige tips og forslag, der kan være en inspiration for din tur til Berlin. Læs bl.a. introduktion til Berlin og Berlin fra A-Å.

 

Se også Berlins Officielle Website for en komplet oversigt over de mange seværdigheder i Berlin.

 

 

Checkpoint Charlie

Romance

Ved dette lille uanselige sted, mærker man i virkeligheden den moderne histories vingesus mere end noget andet sted i Europa.

 

Checkpoint Charlie var den mest kendte af grænseovergangene mellem Øst- og Vestberlin, mellem den kommunistiske Øst - og det frie Vest i jerntæppets tidsalder. 

 

Den ligger på Friedrichstraße på grænsen mellem den sovjetiske og den amerikanske sektor. Den måtte kun passeres af diplomater, politikere og militært personel, men mange civile østtyskere forsøgte med livet som indsats at flygte til det frie Verden over Checkpoint Charlie. 

 

Man kan genopleve de mange spektakulære flugtforsøg fra Øst til Vest på Checkpoint Charlie Museum, der ligger lige ved. Checkpoint Charlie betyder Kontrolpunkt "C", idet "Charlie" er ordet for bogstavet C i det Fonetiske Alfabet, og stedet er en del af handlingen i et utal af spionfilm og romaner fra Den Kolde Krig.

 

Berlin byder på et hav af spændende oplevelser og seværdigheder. Byen har naturligvis mange gamle historiske monumenter hvor man kan opleve historiens vingesus.

 

Berlin er dog også på mange måder centrum for det 21 århundrede. Byen har en del steder hvor man kan se minderne fra 2 verdenskrig såvel som den efterfølgende kolde krig mellem Vesten og Sovjet-blokken.

 

 

Brandenburger Tor

Brandenburger Tor er ét af Berlin mest kendte bygningsværker, og var oprindeligt byport for Berlin.

 

Brandenburger Tor blev opført i 1788. I 1806 så Napoleon sig lun på statuen på toppen af Brandenburger Tor, og førte denne til Paris som krigsgods. Quadrigaen kom dog tilbage til Berlin allerede i 1814.

Både 2. verdenskrig og Berlinmures fald var hård ved Brandenburger Tor.

Under 2 verdenskrig blev den beskadiget af bomber, og ved Murens fald kom alle de mange fejrende mennesker til at beskadige den karakteristiske statue.

 

I dag fremstår den strålende og nyrenoveret.

 

I 1987 holdt USA's daværende præsident Ronald Reagan en tale foran porten på den vestlige side, hvor han i sin tale udfordrede den sovjetiske leder Mikhail Gorbatjov med ordene "Mr. Gorbatjov - tear down this wall!".

 

Den gamle byport skal absolut ses når man er i Berlin.

 

East Side Gallery

East Side Gallery er en 1.316 meter lang rest af Berlinmuren. Den står i Mühlenstraße i bydelen Friedrichshain og løber parallelt med floden Spree.

 

Muren er udsmykket af 118 kunstnere fra 21 lande. De 106 motiver, der er malet på den østlige side af muren, relaterer til de politiske forandringer i årene 1989 og 1990.

 

East Side Gallery er den største og kendteste rest af Berlinmurens grænseanlæg.

 

Muren på dette stykke var dog ikke den egentlige grænse – den udgjordes af floden Spree – men fungerede som en slags ekstra mur mod Østberlin. 

Den er verdens største open-air galleri og stod færdig i 1990 og blev fredet året efter. 

 

Renovering af de 1.300 meter mur pågår løbende.

 

Reichstag

Reichstag, på dansk Rigsdagen, var betegnelsen for det tyske parlament indtil 1945, da det formelt blev opløst efter anden verdenskrig.

 

Reichstag går tilbage til det tysk-romerske rige der endte i 1806. I 1919 overtog Weimar-republikken bygningen som demokratisk parlament. Dette skulle dog vare kort, eftersom Hitler senere kuppede sig til magten i Tyskland efter sin store sejr ved valget i 1933.

 

Efter krigen blev Reichstag nedlagt, men da Tyskland igen blev forenet blev den genopbygget og restaureret. Bl.a. med den imponerende glaskuppel, som giver en fortrinlig udsigt over Berlin og hvor man kan se ned i rigsdagssalen.

 

Alexanderplatz

Pladsen og dens omgivelser er præget af beton i DDR- tresserstil og man får indtryk af tilfældighed i pladsens udformning.

 

Pladsen er dog på sin egen måde et forfriskende, upoleret indslag i den gennemgribende byforskønnelse af Mitte.

 

I dag hænger punkere og andre alternative ud på pladsen. Et yndet mødested er Verdensuret, der viser tiden i hele verden.

 

Alexanderplatz fik sit navn i 1805 efter et besøg af Zar Alexander 1. og dengang lå stedet langt uden for centrum og blev brugt til kvægmarkeder og eksercer- og paradeplads for den nærliggende kaserne.

 

Mest kendt er pladsen for sit sendetårn "Fernsehturm", der efter delingen i øst og vest, blev Østberlins prestigefyldte varetegn og sendemast, der skulle kunne ses ovre på ”den anden side”.

Tårnet er 368 m. højt og stod færdigt i 1969. Det blev bygget af arkitekterne Fritz Dieter og Günther Franke.

 

I dag er Fernsehturm et yndet udsigtspunkt, og hvorfor ikke nyde udsigten over Berlin fra Telecafeen der er placeret i metalkuplen 207 m. over jorden og som drejer langsomt rundt..

 

 

Teater i Berlin

Berlin er en klasse for sig hvad teater angår – både i Tyskland og i forhold til resten af Europa.

 

På trods af et til tider økonomisk hårdt spændt kulturliv, er her teater for enhver smag i enhver genre – fra klassisk teater til det mest eksperimenterende.

 

Fra performance og dans til politisk teater. Sidstnævnte i traditionen fra Bertholt Brecht bliver stadigvæk spillet på hans gamle teater; Berliner Ensamble.

 

Lige omkring hjørnet finder man Deutsches Theater og her bliver også spillet klassikere, men i et nyt og skarpere sprog.

Hebbel Theater

i Kreuzberg står for et brud med det tyske talentteater, og et stort netværk af gæsteinstruktører fra hele verden har bragt spændende opsætninger til huset med musik, dans og teater i nævnte rækkefølge.

 

Forestillingerne foregår i en smuk teatersal i jugendstil.

Maxim Gorki Theater

er en af Berlins mindste scener.

 

Her spiller kendte tyske skuespillere overfor unge, uprøvede talenter i opsætninger af andre unge uprøvede instruktører og forfattere. Det er aktuelt til-kanten-teater, men aldrig kedeligt.

Er man svag i det tyske sprog, men søger alligevel en kulturel oplevelse, er der fremragende dansescener i Berlin.

 

Et af de bedste steder at gå hen er Sophiensaele, hvor koreografierne er eksperssive, dansen moderne og hvor forestillingerne er tilsat et stænk clubkultur i en moderne opsat scenografi.

Volksbühne

er nok det mest omtalte teater i Tyskland de seneste år.

 

Her finder man bl.a. en blanding af trash-æstestik og politisk satire og stedet er uden tvivl der, hvor nye tyske talenter i teater og film klækkes.

 

Loppemarkeder i Berlin

Berlin er kendt for sine mange loppemarkeder.

 

Hvis man vil på loppemarked (Flohmarkt/Trödelmarkt) i Berlin, foregår det som regel i weekenden fra formiddag til eftermiddag.

 

De udendørs eksisterer kun i sommerhalvåret, mens de indendørs i haller er åbne året rundt.

 

Trödel- und Kunstmarkt Strasse des 17. Juni:
Vel nok det bedst kendte loppemarked i Berlin.

 

Adresse: Strasse des 17. Juni am Bahnhof Tiergarten, 10623 Berlin, Charlottenburg.
Åbent: Lørdag og søndag 10-17.

 

Flohmarkt am Mauerpark
Et relativt nyt loppemarked. Her sælger studenter og lokale beboere deresindbo, musikinstrumenter, cykler mm.

 

Adresse: Bernauer Strasse 63-64, 10435 Berlin, Prenzlauer Berg.
Åbent: Søndag 10-17.

 

Flohmarkt am Arkonaplatz
Hvis man er på udkig efter gamle DDR-ting og gemmer fra 70´erne skal man tage et smut forbi....

 

Adresse: Arkonaplatz 1, 10435 Berlin, Prenzlauer Berg.
Åbent: Søndag 10-16.

 

Kunstmarkt an Zeughaus
Dette anderledes marked med kunsthånsværk er godt besøgt og lige noget for dig der søger unika håndværk.

 

Adresse: Am Zeughaus 1 (am Deutschen Historischen Museum), 10117 Berlin, Mitte.
Åbent: Lørdag 11-17 og søndag 10-16.

 

 

Rigtig god tur til Berlin!

10247berlin.dk © 2009 • Privacy Policy • Terms of Use

Kontakt: udlejning@10247berlin.dk